Natuurlijke voeding

Ik heb mijn opleiding HBO voeding bij Anna Kruyswijk gevolgd. Bij haar heb ik een mooie methode geleerd om mensen te begeleiden om je eigen  route naar gezondheid te ontdekken.

Als we naar dit grotere plaatje kijken en ons afvragen wat we echt nodig hebben om ‘Eenvoudig Gezond’ te zijn, kan de reis naar evenwicht beginnen. Deze reis zal voor iedereen anders zijn, want we zijn allemaal verschillend en uniek. Zowel de oude als de moderne wetenschap komen ons hierbij te hulp.

De vijf bouwstenen van onze leefomgeving en onszelf, zoals de oude geneeskunde die aanreikt, te weten vuur (de zon), water, aarde, lucht en ether (ruimte). Deze bouwstenen beïnvloeden de werking van lichaam en geest, en hebben voor iedereen een unieke balans. Nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen bevestigen dat alles met alles verbonden is en dat iedere mens uniek is. Daarnaast wordt steeds verder de enorme subtiliteit van de werking van ons lichaam ontrafeld, en de grote rol die voeding speelt voor onze gezondheid. Vervolgens wordt verduidelijkt hoezeer onze Westerse industriële leefstijl onze leefomgeving heeft ontwricht en ons voedsel heeft beroofd van datgene wat ons moet voeden, en hoe dit bijdraagt aan de chronische ziekten waarmee wij in onze tijd te maken hebben. Om je eigen route naar gezondheid te ontdekken en te oefenen met het leren voelen wat je nodig hebt, worden twee constitutie systemen voor persoonlijke voeding aangereikt, te weten de bloedgroep-constituties en de constitutietyperingen uit de Ayurveda. Tenslotte worden aanwijzingen en suggesties gegeven over leefstijl en voedingskeuze, die je kunt volgen om ‘Eenvoudig Gezond’ te zijn.

Ook kijk ik of er een tekort is ontstaan op celniveau aan celzouten.

Hoe werken celzouten.
Celzouten werken volgens een biochemisch principe. Jouw lichaam heeft een voorraad celzouten die ervoor zorgt dat moleculen in je cellen in beweging komen. De aanwezigheid van celzouten is een voorwaarde voor het goede verloop van alle essentiële functies in jouw lichaam.

 

 

 

 

Celzouten leveren een bijdrage aan het biochemische proces, dat plaatsvindt tussen zouten en moleculen in de cellen in je lichaam. Je cellen bevatten veel verschillende soorten moleculen (bijvoorbeeld DNA, vetten, eiwitten, etc.). Deze moleculen hebben een bepaalde elektrische lading.

Cellen bevatten ook zouten. Alle celzouten bestaan uit een positief en een negatief geladen deel. De celzouten zorgen (vanwege hun positieve en negatieve lading) voor trillingen tussen de moleculen. En die trillingen zijn nodig voor processen in de cel.

Je zou het zo kunnen zien: In de cel hebben de moleculen zouten nodig om in actie te komen. Zonder celzouten blijven de moleculen stilzitten. Verschillende moleculen reageren op verschillende zouten.

Tekort aan celzouten.
Als je een tekort hebt aan bepaalde celzouten, komt een deel van de celprocessen moeizamer of niet op gang. Bij een structureel tekort ga je dat aan de oppervlakte merken. Het kan zijn dat je vermoeid raakt, vatbaarder bent voor ziektes, of bepaalde ziekteverschijnselen ontwikkelt. Dit kun je voorkomen door extra celzouten in te nemen.